Πόσο νερό πρέπει να πίνω αν έχω κρυώσει ή έχω ίωση;

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι για να παραμένουμε υγιείς, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό να διατηρούμε τα υγρά μας όταν είμαστε άρρωστοι καθώς χάνουμε πολύ νερό όταν το σώμα μας καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, οπότε, η συμβουλή είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι εάν έχετε ίωση ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Πόσο πρέπει να πίνεις κάθε μέρα; 

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ένα υγιές άτομο πρέπει να πίνει περίπου 25 έως 30 χιλιοστόλιτρα υγρού ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα για να παραμένει ενυδατωμένο. Άρα κάποιος που ζυγίζει 60 κιλά θα χρειαστεί να πιει τουλάχιστον 1,5 λίτρο (6 φλιτζάνια) υγρό, ενώ κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά θα πρέπει να πιει 2 λίτρα (8 φλιτζάνια).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το σώμα σας χάνει επίσης νερό σε ορισμένες καταστάσεις - όπως εφίδρωση σε ζεστό καιρό, από άσκηση ή πυρετό ή διάρροια και έμετο - το οποίο πρέπει επίσης να αντικατασταθεί.
Έτσι, εάν έχετε πυρετό (βασικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την ίωση) συνιστούμε να πίνετε επιπλέον 500 ml (2 φλιτζάνια) υγρού την ημέρα. Και αν έχετε διάρροια ή έμετο, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι αντικαθιστάτε το χαμένο νερό πίνοντας περισσότερα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς μπορώ να ξέρω αν είμαι αφυδατωμένος;

Μάθετε πώς να ακούτε το σώμα σας και να εντοπίζετε τα σημάδια αφυδάτωσης. Προσέξτε για:

• Ούρα με σκούρο κίτρινο χρώμα και έντονη μυρωδιά
• Ξηροστομία ή/και ξηροδερμία
• Έντονη Δίψα
• Πονοκέφαλο
• Κακή συγκέντρωση
• Αίσθημα κόπωσης και/ή ζάλης
• Σύγχυση ή/και ταραχή

Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά ώστε το κατούρημα σας να έχει ένα καθαρό απαλό κιτρινωπό χρώμα όλη την ημέρα. Είναι καλύτερο να πίνετε απλό νερό όπου είναι δυνατόν, παρά πολλά υγρά ή χυμούς. Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες τσαγιού, καφέ και αλκοόλ, καθώς μπορούν να σας κάνουν πιο αφυδατωμένους. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν είστε συνεχώς ζαλισμένοι, μπερδεμένοι, έχετε κρίσεις (σπασμοί) ή αν δεν έχετε κατουρήσει όλη την ημέρα.

Tο έχετε ξανακούσει και θα το ακούσετε ξανά: πίνετε πολλά υγρά όταν είστε άρρωστοι

Η απώλεια υγρών προκαλείται από διαφορετικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Εάν έχετε πυρετό,  οι γιατροί λένε ότι μπορεί να χάσετε υγρά και ηλεκτρολύτες από το σώμα σας ως ιδρώτα. "Επίσης, μπορεί να αναπνέετε γρηγορότερα, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερη απελευθέρωση υγρασίας", λέει ο Δρ. Ντας. Εάν κάνετε εμετό ή αντιμετωπίζετε διάρροια, η απώλεια νερού είναι ακόμη μεγαλύτερη και συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό. Βάλτε όλα ή όλα αυτά μαζί και αυτό θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό έλλειμμα ενυδάτωσης, λέει ο Dass.

Τι να πίνετε όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει περισσότερα υγρά από όσα μπορείτε να προσλάβετε και το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό νερό ή υγρά για να εκτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες. Μερικά κοινά συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση, σύγχυση και λιγότερα συχνή ούρηση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης, ειδικά αν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη. Ένα από τα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει ενυδατωμένος όταν είστε άρρωστοι είναι ότι «πίνοντας πράγματα όπως νερό, χυμό ή υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που έχετε χάσει, ενώ θα αραιώσετε και τη βλέννα - εάν έχετε κρύωμα - και βοηθά και στην ανακούφιση της συμφόρησης », λέει ο Δρ. Ντας. Το νερό είναι ένα από τα καλύτερα υγρά που πρέπει να καταναλώνετε για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι όταν είστε άρρωστοι. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το νερό δεν περιέχει θερμίδες, ζάχαρη ή συντηρητικά, τα οποία είναι πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Τα ζεστά υγρά μπορεί να αισθάνονται πιο χαλαρωτικά στο λαιμό από τα κρύα υγρά", λέει ο γιατρός. "Το μπόνους είναι ότι ο ατμός από τα καυτά υγρά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση." Δοκιμάστε να παρασκευάσετε ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινο τσάι ή χαμομήλι. 

Αποφύγετε αυτά τα υγρά όταν είστε αφυδατωμένοι

Ίσως αναρωτιέστε εάν μπορείτε να πίνετε καφέ όταν είστε άρρωστοι ή άλλα ποτά, όπως το αλκοόλ. Ο Δρ. Ντας λέει ότι «είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ποτά που λειτουργούν ως διουρητικά γιατί αυτά θα σας αφυδατώσουν». «Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και το ποτό και το αλκοόλ είναι οι κύριοι ένοχοι». Επίσης, υγρά όπως ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ μπορούν να σας κάνουν να ουρήσετε περισσότερο, γεγονός που σας κάνει να χάνετε νερό με ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό. Φυσικά, οι κανόνες είναι διαφορετικοί όταν μιλάμε για χρόνιες ασθένειες ή παιδιά με γαστρεντερικές παθήσεις, στις οποίες περιπτώσεις είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. 

Όταν είστε άρρωστοι, ωστόσο, η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ακόμη πιο σημαντική αφού χάνετε περισσότερα υγρά από το κανονικό. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν όταν είστε άρρωστοι με κρυολόγημα ή γρίπη. Εάν έχετε όρεξη ενώ είστε άρρωστοι ή σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάτι για φαγητό, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Σταφύλια, πορτοκάλια, μήλα και σέλινο είναι μερικές μόνο από τις πολλές επιλογές που μπορείτε να τρώτε ως ένας τρόπος για να βοηθήσει στην αφυδάτωση, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Το να νιώθεις χάλια από κρύωμα ή ίωση δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό. Ωστόσο, με αυτές τις ιδέες για το πώς να μείνετε ενυδατωμένοι όταν είστε άρρωστοι, ελπίζουμε ότι θα ξανασταθείτε στα πόδια σας γρήγορα. Εννοείται πως αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης επιδεινωθούν ή παρατηρήσετε πιο ακραία αφυδάτωση, τότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

Όταν το σώμα μας δεν έχει αρκετό νερό, αυτό λέγεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από το να είστε τόσο γρήγοροι και τόσο έντονοι όσο θα θέλατε να είστε. Το νερό όχι μόνο καταπολεμά την αφυδάτωση, αλλά είναι αναζωογονητικό και δεν έχει θερμίδες. Το σώμα των παιδιών και των ενηλίκων κρατάει το νερό όταν δεν έχει αρκετό ή απαλλάσσεται από αυτό εάν έχει πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός θερμοψύκτη νερού που σχετίζονται με την υγεία. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κατανάλωσης πόσιμου νερού είναι η βελτίωση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων. Το καθαρό νερό από θερμοψύκτη ενισχύει την αποδοτικότητα των εργαζόμενων, αθλητών, παιδιών κατά 30% επιτρέποντάς στο σώμα και στο μυαλό να αντέχει περισσότερες ώρες, δουλειάς, διαβάσματος, άθλησης. Έτσι πολλές επιχειρήσεις και σχολεία επενδύουν στην εγκατάσταση θερμοψύκτη νερού προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό ή φοιτητές τους θα έχουν την ευκαιρία να καταναλώνουν αρκετό ποιοτικό νερό καθημερινά.

Ελάτε άμεσα σε επαφή μαζί μας, για να προμηθευτείτε σήμερα τους θερμοψύκτες Emelia:

Τατοϊου 45 – Αχαρναί
Τηλ: 210 55 81 245
Fax: 210 55 81 249
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Read 1407 times Last modified on Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 15:30
Rate it
(1 Vote)