Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 60 τοις εκατό νερό. Το νερό βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, στα αιμοφόρα αγγεία και μεταξύ των κυττάρων και είναι απαραίτητο στον οργανισμό για να επιβιώσει αλλά και να εκτελέσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του οργανισμού. 

 

 Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού στο σώμα μας προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, και επομένως τότε λέμε ότι το σώμα μας έχει αφυδατωθεί. Με λίγα λόγια αφυδάτωση προκύπτει όταν το σώμα σας δεν έχει τόσο νερό όσο χρειάζεται. Ανάλογα με το πόσα υγρά μπορεί να λείπουν από το σώμα σας η αφυδάτωση μπορεί να χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: ήπια, μέτρια, ή σοβαρή.

 

Με ποιο τρόπο χάνει υγρά ο οργανισμός μας και παθαίνει αφυδάτωση;

 

1. Πυρετός-Διάρροια : Όταν είμαστε άρρωστοι καταναλώνουμε λιγότερο νερό. Παράλληλα όταν νοσούμε από διάρροια ο οργανισμός μας χάνει παθαίνει αφυδάτωση λόγω της σοβαρής έλλειψης υγρών. Συνεπώς είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε αυτά τα υγρά και να καταναλώνουμε άφθονη ποσότητα νερού.

2. Εμετός: Ο εμετός μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός για τον οργανισμό μας καθώς όταν συμβαίνει μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση με αποτέλεσμα το σώμα να χάνει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρολυτών

3. Υπερβολικός ιδρώτας : Ο ιδρώτας είναι ο πιο ορατός τρόπος ότι το σώμα μας χάνει υγρά. Καθώς αυτό δεν είναι πάντα ανησυχητικό, η υπερβολική ποσότητα ιδρώτα που μπορεί να εκκρίνεται από το σώμα είναι πιθανό να προκαλέσει την αφυδάτωση.

4. Διαβήτης : Όταν κάποιος άνθρωπος παρουσιάζει διαβήτη τότε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν αυξημένη ούρηση και απώλεια υγρών

 

Πως καταλαβαίνουμε όμως ότι ο οργανισμός μας παθαίνει αφυδάτωση;

 

Φυσικά το αίσθημα της δίψας είναι ήδη μια ένδειξη ότι μπορεί να είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Ωστόσο το σώμα μας μας στέλνει σημάδια για το αν η αφυδάτωση είναι σοβαρή μέσα από διάφορα συμπτώματα.  Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι από πολύ ελαφριά μέχρι και ανησυχητικά και απειλητικά για την υγεία σας. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελαφριάς αφυδάτωσης;

 

Όταν το σώμα μας αντιμετωπίζει ελαφριά αφυδάτωση τότε ο οργανισμός εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

Πονοκέφαλος, παραλήρημα, σύγχυση.

Κούραση (κόπωση).

Ζάλη

Ξηρό στόμα και/ή ξηρός βήχας.

Υψηλός καρδιακός ρυθμός αλλά χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Απώλεια όρεξης.

Ερυθρό (κόκκινο) δέρμα. Πρησμένα πόδια. Κράμπες στους μύες.

Δυσανεξία στη θερμότητα ή ρίγη.

Δυσκοιλιότητα.

Σκούρα ούρα (Σκούρο κίτρινο χρώμα). Το ούρα σας πρέπει να έχει ανοιχτό καθαρό χρώμα.

Ξηρό, δροσερό δέρμα

 

Πέρα από την ελαφριά αφυδάτωση όμως που είναι και η πιο κλασσική, είναι πιθανόν η αφυδάτωση να πάρει πιο απειλητική μορφή και να εκδηλωθεί μέσα από πιο σοβαρά και επικίνδυνα συμπτώματα.

 

Τα συμπτώματα που μπορεί να επιδεικνύουν πιο βαριά αφυδάτωση είναι τα εξής:

 

Τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα. Επιπλέον σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει και η αδυναμία ούρησης. 

Πολύ ξηρό δέρμα

Έντονο αίσθημα ζαλάδας 

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Ταχεία και βαριά αναπνοή 

Υπνηλία, έλλειψη ενέργειας

Σύγχυση ή ευερεθιστότητα

Λιποθυμία

Απώλεια έκκρισης ιδρώτα 

Ναυτία

 

Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ο βασικός τρόπος ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι να αναπληρώσετε τα υγρά που έχει χάσει ο οργανισμός σας. Αρχικά  καλύτερος τρόπος για να νικήσετε την αφυδάτωση είναι να πίνετε πριν διψάσετε. Αυτή είναι μια πολύ απλή συμβουλή η οποία όμως μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση εγκαίρως. Η πρόληψη είναι ο βασικότερος παράγοντας για να θεραπευτούμε από την αφυδάτωση. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε άφθονο και καλής ποιότητας νερό όπως αυτό που προσφέρουν οι θερμοψύκτες της Emelia.

 

Η ενυδάτωση πέρα από την κατανάλωση νερού βέβαια είναι δυνατόν να γίνει με την κατανάλωση διαυγών υγρών όπως, διαφανείς ζωμούς, παγωμένο νερό ή παγάκια ή αθλητικά  ενεργειακά ποτά για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών. Τα άτομα που πάσχουν από αφυδάτωση  θα πρέπει να αποφεύγουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι και αναψυκτικά.

Όταν η αφυδάτωση έχει φτάσει στην πιο σοβαρή της μορφή ο ασθενής ίσως χρειαστεί να του χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά προκειμένου να ενυδατωθεί εγκαίρως.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών και τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα και λαχανικά) θα πρέπει να είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις δραστηριότητες που κάνουν. Οποιοσδήποτε ασκείται θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την αναπλήρωση των υγρών.

 

Τι επιπλοκές έχει η αφυδάτωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία;

 

Η αφυδάτωση αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας. Κάποια από τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης είναι η θερμοπληξία, προβλήματα του ουροποιητικού και των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της ουρολοίμωξης και των λίθων στα νεφρά, σπασμοί, υπογλυκαιμικό σοκ  που είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και τέλος στην πιο ακραία του μορφή εγκεφαλική βλάβη.

 

Η αναπλήρωση των υγρών είναι καίρια προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Αν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού και μένουμε ενυδατωμένοι μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του και να φροντίσουμε την υγεία μας.

 

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός θερμοψύκτη νερού της Emelia που σχετίζονται με την υγεία. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κατανάλωσης πόσιμου νερού είναι η βελτίωση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων. Το καθαρό νερό από θερμοψύκτη της Emelia ενισχύει την αποδοτικότητα των εργαζόμενων, αθλητών, παιδιών κατά 30% επιτρέποντάς στο σώμα και στο μυαλό να αντέχει περισσότερες ώρες, δουλειάς, διαβάσματος, άθλησης. Έτσι πολλοί επενδύουν στην εγκατάσταση θερμοψύκτη νερού της Emelia προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να καταναλώνουν αρκετό ποιοτικό νερό καθημερινά.

 

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για να προμηθευτείτε τους θερμοψύκτες Emelia:

Τατοϊου 45 – Αχαρναί
Τηλ: 210 55 81 245
Fax: 210 55 81 249
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 
 
Read 2634 times Last modified on Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 12:41
Rate it
(1 Vote)