Να θυμάστε: η δίψα δεν αποτελεί ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να πιείτε νερό. Αν διψάσετε, είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στο Καλοκαίρι και ακολουθούν ακόμα ζεστότεροι καλοκαιρινοί μήνες στην Ελλάδα. Όσο ζεσταίνει ο καιρός, ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με εξωτερικές δραστηριότητες και σωματική άσκηση που θα τονώσει τη διάθεσή μας και θα μας προσφέρει ψυχική ευεξία. Υπάρχει όμως ένας ζωτικός παράγοντας που θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει πρώτα να τον καλύψουμε: η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, ώστε να μας ισχυροποιήσει σωματικά και ψυχικά!

Όταν δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν παίζει σημασία πόσο πολύ θα ασκηθούμε γιατί ο οργανισμός μας δεν θα βρίσκεται σε θέση να επιτύχει τα υγιή αποτελέσματα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 75% υγρά και απαιτεί συνεχή ενυδάτωση και υγρά. Ακόμα και η παραμικρή ποσότητα αφυδάτωσης μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε υποτονικοί, τεμπέληδες και κουρασμένοι δίχως προκλήσεις και κίνητρα.

Το να καταφέρουμε να κρατήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας είναι ακόμα πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια των Καλοκαιρινών μηνών – αλλά ταυτόχρονα είναι και περισσότερο απαραίτητο! Ειδικά όταν συνδυάζουμε την θερμότητα του Καλοκαιρινού ήλιου με εξωτερικές δραστηριότητες όπως κολύμπι, περπάτημα για ψώνια, πεζοπορία, εξωτερικά σπορ ακόμα και κηπουρική στην αυλή και τον κήπο μας μπορεί να αποβούν επικίνδυνα λόγω της αυξημένης απώλειας σωματικών υγρών.

Να θυμάστε: Κάθε κύτταρο στο σώμα μας απαιτεί νερό για να λειτουργήσει σωστά!

Το σώμα μας έχει πάνω από 70% νερό και νερό είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μετατρέψει ακόμα και το φαγητό που τρώμε σε καύσιμο που μας κρατά ζωντανούς. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.

Γιατί είναι το νερό σημαντικό για την υγεία μας;

Υπάρχουν πολλά σημάδια για να καταλάβουμε ότι το σώμα μας έχει ήδη αφυδατωθεί: ακόμα και δέκα μόλις λεπτά στον καυτό ήλιο και τη ζέστη μπορεί να καταλήξουν σε έντονη εφίδρωση, ξηροστομία και έντονη δίψα – κάθε κύτταρο στον οργανισμό μας απαιτεί νερό συνεχώς για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Η αφυδάτωση είναι αρκετά σοβαρή καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας όπως τα πρησμένα πόδια, ο πονοκέφαλος και σοβαρές ασθένειες όπως η θερμοπληξία.

Νερό και απώλεια βάρους

Η αφυδάτωση μπορεί και να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη όχι μόνο το Καλοκαίρι. Το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι δεν παίζει μόνο βασικό ρόλο στην γενική ευημερία αλλά και στην απώλεια βάρους. Οι τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό μας με το νερό και ταυτόχρονα αυξάνει το μεταβολισμό μας – δίνοντάς μας αίσθημα πληρότητας.  Όταν χάνει νερό ο οργανισμός μας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το ισορροπήσουμε για να διατηρήσουμε την ενυδάτωση των κυττάρων. Η απώλεια νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη υγεία μας και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.  

Αφυδάτωση και προβλήματα κόπωσης

Η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι ισορροπημένη με τις απώλειες, για τη διατήρηση του συνολικού νερού του σώματος. Η απώλεια νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία και την υγεία σας. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε διψασμένοι, πιθανώς έχετε χάσει περίπου το 1 τοις εκατό του νερού στο σώμα σας και είστε πλέον αφυδατωμένοι. Με μια απώλεια νερού της τάξης του 2 τοις εκατό, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα κόπωσης και καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ατομική απώλεια υγρών διαφέρει ανάλογα με το ποσοστό ιδρώτα, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τα ρούχα σας, την υγρασία και άλλους παράγοντες.

Νερό και ψυχική υγεία

Η κατανάλωση νερού βοηθά τον εγκέφαλό μας να είναι παραγωγικότερος, να γινόμαστε πιο δημιουργικοί και αποτελεσματικοί στη δουλειά μας αλλά και στις καθημερινές μας ασχολίες και κατά συνέπεια να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε καλύτερα. Η ψυχική υγεία και η οξύνοια επηρεάζονται επίσης από την έλλειψη νερού στον οργανισμό μας.

Νερό και πεπτικό σύστημα

Με το νερό μπορούμε να αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα, την οξύτητα, την πέτρα στα νεφρά και τις κράμπες στο στομάχι και κάνει καλό και στο πεπτικό σύστημα.

Νερό και οφέλη στην καρδιά, νεφρά και τους μύες

Με το πόσιμο νερό η καρδιά μας γίνεται ισχυρή και υγιής και προστατεύεται από καρδιακές προσβολές. Το νερό προλαβαίνει διάφορες ασθένειες όπως ορμονικά προβλήματα, αρτηριακή πίεση, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά. Το νερό λειτουργεί σαν ένα ενεργειακό ποτό όταν είστε κουρασμένοι. Είναι καλύτερο για τους μυς και τις αρθρώσεις και λειτουργεί σαν θεραπεία ενάντια στις κράμπες και τα διαστρέμματα.

Νερό και λαμπερό, νεανικό δέρμα

Ένα άλλο όφελος του νερού είναι ότι κρατά το δέρμα ενυδατωμένο καθιστώντας το ακτινοβόλο και λαμπερό. Καταπολεμά επίσης την ακμή και τα σημάδια γήρανσης.

Τα θρεπτικά συστατικά δεν έρχονται μόνο με τη μορφή των τροφίμων: το νερό είναι το πιο σημαντικό και συχνά το πιο ξεχασμένο θρεπτικό συστατικό. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, αλλά μπορεί να αντέξει μόνο για λίγες ημέρες χωρίς νερό. Λόγω της αυξημένης μυϊκής μάζας των ανδρών και των οργανισμών των αθλητών, εκείνοι περιέχουν περισσότερο νερό από οργανισμούς με αναλογικά λιγότερους μύες και υψηλότερα λιπαρά, όπως μη-αθλητικές γυναίκες, άνθρωποι που είναι υπέρβαροι και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως το νερό παραμένει: 

- Ο διαλύτης για σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις, την παροχή θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των τοξινών.
- Απαραίτητο για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα μας.
- Ο συντηρητής της θερμοκρασίας του σώματος. Το νερό μεταφέρει τη θερμότητα μακριά από τα εσωτερικά όργανά σας πριν συμβούν σοβαρές ζημιές, η οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θερμοπληξία. Η θερμότητα ταξιδεύει μέσω του αίματος στο δέρμα σας, προκαλώντας μας ιδρώτα. Καθώς εξατμίζεται ο ιδρώτας, αυτό μας επιτρέπει να δροσιστούμε και με αυτό τον τρόπο διατηρούμε μια ασφαλή θερμοκρασία σώματος.

H EMELIA

Η EMELIA είναι πάντα δίπλα σας σε όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλετε με το εξαιρετικής ποιότητας νερό και τους τελευταίας τεχνολογίας θερμοψύκτες της, ώστε να σας παρέχει πάντα και παντού το σημαντικότερο αγαθό για την υγεία το ΝΕΡΟ
Η ομάδα της EMELIA σας στέλνει τις πιο θερμές ευχές για Καλό Καλοκαίρι γεμάτο υγεία και χαμόγελα.

 

 

Read 1241 times Last modified on Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 10:16
Rate it
(1 Vote)