καφές

Ο καφές αποτελεί πραγματικά ένα υγιεινό ρόφημα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην βελτίωση της υγείας μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λάτρεις του καφέ είναι λιγότερο επιρρεπής σε σοβαρές ασθένειες. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά 13 λόγους που ο καφές κάνει καλό στην υγεία μας σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους.

 1. Ο καφές μπορεί να βελτιώσει και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού με αποτέλεσμα να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και περισσότερο διαυγείς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει μια διεγερτική ουσία που ονομάζεται καφεΐνη, η οποία είναι στην πραγματικότητα η πιο συχνά καταναλισκόμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Όταν πίνετε καφέ, η καφεΐνη απορροφάται στο αίμα και με την κυκλοφορία του αίματος ταξιδεύει ως τον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο, η καφεΐνη αποκλείει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται Αδενοσίνη. Όταν συμβαίνει αυτό, η ποσότητα άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η Νορεπινεφρίνη και η Ντοπαμίνη αυξάνονται, οδηγώντας σε αυξημένη πυροδότηση των νευρώνων. Έπειτα από μελέτες και δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, δείχνουν ότι ο καφές βελτιώνει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτές περιλαμβάνουν τη μνήμη, τη διάθεση, την επαγρύπνηση, τα επίπεδα ενέργειας, τους χρόνους αντίδρασης και τη γενική γνωστική λειτουργία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η καφεΐνη αποκλείει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, ο οποίος οδηγεί σε διεγερτικό αποτέλεσμα. Αυτό βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

 1. Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος.

Γνωρίζατε ότι η καφεΐνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα εμπορικά συμπληρώματα καύσης λίπους; Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί πραγματικά ότι βοηθούν στην καύση λίπους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό μεταβολισμού κατά 3-11%. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει συγκεκριμένα την καύση λίπους, έως και κατά 10% σε παχύσαρκους ανθρώπους και έως 29% σε αδύνατους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους στο σώμα και να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό.

 1. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη φυσική απόδοση.

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας την αποστολή σημάτων στα λιπώδη κύτταρα για τη διάσπαση του σωματικού λίπους και για την απελευθέρωσή τους στο αίμα ως λιπαρά οξέα, τα οποία λειτουργούν ως καύσιμο για τον οργανισμό, αυξάνει επίσης τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα η οποία είναι μια ορμόνη ΄΄σχεδιασμένη΄΄ να προετοιμάζει το σώμα μας για έντονη σωματική άσκηση. Βάση αυτών των λειτουργιών, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την σωματικά απόδοση κατά 11-12%. Εξαιτίας των παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι ένα φλιτζάνι καφέ πριν το γυμναστήριο είναι σχεδόν απαραίτητο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης και να απελευθερώσει λιπαρά οξέα από τους λιπώδεις ιστούς. Επίσης, οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική απόδοση.

 1. Υπάρχουν βασικά θρεπτικά συστατικά στον καφέ.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει:

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2)

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5)

Μαγγάνιο και κάλιο

Μαγνήσιο και νιασίνη (Β3)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο καφές περιέχει αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η ριβοφλαβίνη, το παντοθενικό οξύ, το μαγγάνιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και η νιασίνη.

 1. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου Β.

Ο διαβήτης τύπου Β είναι ένα γιγαντιαίο πρόβλημα υγείας, που στις ημέρες μας πλήττει παγκοσμίως περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο διαβήτης τύπου Β, χαρακτηρίζεται από αυξημένα σάκχαρα αίματος στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη ή ανικανότητας έκκρισης ινσουλίνης. Για κάποιο λόγο, οι καταναλωτές καφέ έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Β. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν 23-50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Σύμφωνα με μια μαζική ανασκόπηση που εξέτασε τα δεδομένα από 18 μελέτες με συνολικά 457.922 άτομα, κάθε καθημερινό φλιτζάνι καφέ συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 7% να αναπτύξει διαβήτη τύπου Β.

       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου Β, μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει σήμερα πολλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

 1. Ο καφές μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και η κύρια αιτία της άνοιας παγκοσμίως. Αυτή η ασθένεια συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 65 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση της νόσου. Κάποια από αυτά είναι η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, αλλά και η κατανάλωση καφέ. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές καφέ έχουν έως και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι καταναλωτές του καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία της άνοιας παγκοσμίως.

 1. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Parkinson.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια, αμέσως μετά το Αλτσχάιμερ. Προκαλείται από το θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Όπως και με το Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, η οποία καθιστά πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθεί στην πρόληψη. Σε μελέτες, οι καταναλωτές καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του Parkinson, με μείωση του κινδύνου που κυμαίνεται από 32-60%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι καταναλωτές του καφέ έχουν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, της δεύτερης πιο συνηθισμένης νευροεκφυλιστικής διαταραχής.

 1. Ο καφές φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα στο ήπαρ.

Το ήπαρ είναι ένα εκπληκτικό όργανο που εκτελεί εκατοντάδες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Αρκετές κοινές ασθένειες επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της λιπώδης νόσου του ήπατος και άλλων. Πολλές από αυτές τις ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος, όπου το ήπαρ έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ουλώδη ιστό. Βάση μελετών, αποδεικνύεται ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από την κίρρωση. Οι άνθρωποι που πίνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν έως και 80% χαμηλότερο κίνδυνο.

       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι καταναλωτές καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος.

 1. Ο καφές μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που προκαλεί μια σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Είναι απίστευτα συνηθισμένο και περίπου το 4,1% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. πληρούν σήμερα τα κριτήρια κλινικής κατάθλιψης. Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε το 2011, οι γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη με 208.424 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα ήταν 53% λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο καφές φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

 1. Οι λάτρεις του καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο και χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα. Ο καφές φαίνεται να προστατεύει από δύο τύπους καρκίνου, τον καρκίνο του ήπατος και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του ήπατος είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

     Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι καταναλωτές καφέ έχουν έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Ενώ σε μελέτη 489.706 ατόμων διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο ήπατος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 3η και 4η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι καταναλωτές καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο και από τους δύο.

 1. Ο καφές μειώνει αρκετά τη καρδιακή νόσο και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συχνά υποστηρίζεται ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι μικρό (3-4 mm / Hg). Ωστόσο, η επίδραση μπορεί να επιμείνει σε μερικούς ανθρώπους, οπότε διατηρήστε αυτό κατά νου αν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, οι μελέτες ΔΕΝ υποστηρίζουν το μύθο ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές καφέ έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο καφές μπορεί να προκαλέσει ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι καταναλωτές καφέ δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

 1. Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν πολλές ασθένειες, είναι λογικό ότι ο καφές θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Σε δύο πολύ μεγάλες μελέτες, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες και με 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες, σε χρονικό διάστημα 18-24 ετών. Αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στους διαβητικούς τύπου Β. Σε μια μελέτη, οι διαβητικοί που έπιναν καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια περιόδου 20 ετών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές καφέ ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 1. Ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην Δυτική Διατροφή.

Για τους ανθρώπους που τρώνε μια τυπική δυτική διατροφή, ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η πιο υγιεινή πλευρά της διατροφής τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές περιέχει μια τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ από ό, τι από τα φρούτα και τα λαχανικά σε συνδυασμό.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο υγιεινά ποτά στον πλανήτη.

Το άρθρο είναι βασισμένο σε αποδεικτικά στοιχεία από τους ειδικούς Authority Nutrition. Η Emelia είναι εδώ για να καλύψει κάθε σας ανάγκη. Τα συστήματα NESCAFÉ® Alegria παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα με άρωμα και γεύση αφού προσφέρουν στον καταναλωτή τις καλύτερες ποικιλίες καφέ, οι οποίες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των γευστικών προτιμήσεων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Read 3673 times Last modified on Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 11:02
Rate it
(0 votes)