αφυδάτωση

Τι είναι η Αφυδάτωση; Τι την προκαλεί;

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει τόσο νερό όσο χρειάζεται. Χωρίς αρκετό νερό, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Μπορείτε να έχετε ήπια, μέτρια ή σοβαρή αφυδάτωση ανάλογα με το πόσο υγρό λείπει από το σώμα σας.

 

Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί όταν η απώλεια σωματικών υγρών, κυρίως νερού, υπερβαίνει την ποσότητα που λαμβάνεται. Ιατρικά, η αφυδάτωση συνήθως σημαίνει ότι ένα άτομο έχει χάσει αρκετό υγρό έτσι ώστε το σώμα αρχίζει να χάνει την ικανότητά του να λειτουργεί κανονικά και στη συνέχεια αρχίζει να παράγει συμπτώματα που σχετίζονται με την απώλεια υγρών. Αν και τα βρέφη και τα παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης, πολλοί ενήλικες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν και αυτοί σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι άνθρωποι (και τα ζώα) χάνουν νερό κάθε μέρα με τη μορφή υδρατμών στην αναπνοή που εκπνέουμε και ως νερό στον ιδρώτα, τα ούρα και τα δάκρυά μας. Μαζί με το νερό, μικρές ποσότητες αλάτων ή ηλεκτρολυτών χάνονται επίσης. Τα σώματα μας αναπροσαρμόζουν συνεχώς την ισορροπία μεταξύ απώλειας νερού (και αλάτων ή ηλεκτρολυτών) με την πρόσληψη υγρών. Όταν χάνουμε πολύ νερό, το σώμα μας μπορεί να εξαντληθεί ή να αφυδατωθεί. Οι περισσότεροι γιατροί χωρίζουν την αφυδάτωση σε τρία στάδια: 1) ήπια, 2) μέτρια και 3) σοβαρή. Η ήπια και συχνά μέτρια αφυδάτωση μπορεί να αντιστραφεί ή να επανέλθει σε ισορροπία με λήψη από το στόμα υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες (ή άλατα) που χάνονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. 

 

Επιπλοκές

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Θερμικός τραυματισμός: Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά όταν ασκείσθε έντονα και αισθάνεστε βαριά, μπορεί να καταλήξετε σε θερμικό τραυματισμό (heat injury), που κυμαίνεται σε σοβαρότητα από ήπιες θερμικές κράμπες έως εξάντληση από υπερθέρμανση.

Προβλήματα ούρων και νεφρών: Παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες περίοδοι αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Επιληπτικές κρίσεις. Οι ηλεκτρολύτες - όπως το κάλιο και το νάτριο - βοηθούν στο να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από κύτταρο σε κύτταρο. Αν οι ηλεκτρολύτες σας είναι εκτός ισορροπίας, τα κανονικά ηλεκτρικά μηνύματα μπορεί να μπερδευτούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συσπάσεις των μυών και μερικές φορές σε απώλεια συνείδησης.

Χαμηλό σοκ όγκου αίματος (hypovolemic shock). Αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές, και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές της αφυδάτωσης. Εμφανίζεται όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα σας.

 

Αιτίες

Είναι φυσιολογικό να χάνετε νερό από το σώμα σας καθημερινά με εφίδρωση, αναπνοή, με δάκρυα και σάλιο. Συνήθως αντικαθιστάτε το χαμένο υγρό με την κατανάλωση υγρών και την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νερό. Αν χάσετε πάρα πολύ νερό ή δεν πίνετε και τρώτε αρκετά, μπορεί να πάθετε αφυδάτωση.

Μπορείτε να χάσετε περισσότερο νερό απ 'ότι συνήθως με:

Πυρετός

Διάρροια

Έμετος

Υπερβολική εφίδρωση

Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό που χάνετε γιατί:

Είστε απασχολημένοι και ξεχνάτε να πίνετε αρκετά.

Δεν συνειδητοποιείτε ότι είστε διψασμένοι.

Δεν θέλετε να πίνετε επειδή έχετε πονόλαιμο ή πληγές στο στόμα ή είστε άρρωστοι με το στομάχι σας.

 

Συμπτώματα

Τα σημάδια ήπιας ή μέτριας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

Δίψα

Ξηρό ή κολλώδες στόμα

Ξηρό, δροσερό δέρμα

Πονοκέφαλος

Κράμπες στους μύες

Σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

Πολύ σκούρα κίτρινα ούρα

Πολύ ξηρό δέρμα

Αίσθημα ζάλης

Ταχεία καρδιακή λειτουργία

Ταχεία αναπνοή

Βυθισμένα μάτια

Υπνηλία, έλλειψη ενέργειας, σύγχυση ή ευερεθιστότητα

Λιποθυμία

Τα συμπτώματα για τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι διαφορετικά από ότι για τους ενήλικες:

Ξηροστομία 

Χωρίς δάκρυα όταν κλαίει

Ξηρές πάνες για 3 ώρες

Βυθισμένα μάτια, μάγουλα

Υπνηλία, έλλειψη ενέργειας ή ευερεθιστότητα

Η σοβαρή αφυδάτωση είναι ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

 

Ποιος κινδυνεύει;

 
αφυδάτωση
 

Ο καθένας μπορεί να πάθει αφυδάτωση, αλλά οι πιθανότητες είναι υψηλότερες για μερικούς ανθρώπους:

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρή διάρροια και έμετο και χάνουν περισσότερο νερό από υψηλό πυρετό. Τα μωρά δεν μπορούν να σας πουν ότι είναι διψασμένα ή να πιούν μόνα τους νερό.

Οι ενήλικες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους και συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι είναι διψασμένοι. 

Οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι με κρύωμα ή πονόλαιμο μπορεί να μην θέλουν να φάνε ή να πιούν.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να ουρούν συχνά εάν η ασθένεια είναι χωρίς έλεγχο. Μπορεί επίσης να παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά, τα οποία τους κάνουν να πηγαίνουν πιο συχνά στην τουαλέτα.

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται έξω σε ζεστό και υγρό καιρό μερικές φορές δεν μπορούν να μειώσουν θερμοκρασία αποτελεσματικά, επειδή ο ιδρώτας τους δεν εξατμίζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και ανάγκη για περισσότερο νερό.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας παίρνει τη σωστή ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά;

Πίνετε περισσότερο νερό και υγιή, χωρίς ζάχαρη ποτά και παρακολουθήστε τη διαφορά. Με την εγκατάσταση ενός θερμοψύκτη νερού της Emelia στο χώρο σας, μπορείτε να προλάβετε όλες τις συνέπειες της αφυδάτωσης. Οι ψύκτες εμφιαλωμένου νερού της Emelia προσφέρουν δροσερό, φρέσκο και υγιεινό νερό και σε συνδυασμό με τη δωρεάν παράδοση και την ευκολία της εγκατάστασης που σας παρέχει η εταιρεία μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερείτε την εγκατάσταση ενός θερμοψύκτη νερού, σήμερα κιόλας!

Χρησιμοποιείστε όλο το Καλοκαίρι τους ψύκτες εμφιαλωμένου νερού της Emelia, ώστε να έχετε ανώτερη ποιότητα πόσιμου νερού ανά πάσα στιγμή, καθώς σας προσφέρουν απεριόριστη παροχή ασφαλέστερου, καθαρότερου νερού υπέροχης γεύσης, όποτε εσείς το θελήσετε. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ποτών γεμάτων ζάχαρη, καθώς αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και στην πραγματικότητα μπορεί να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα υγρά από όσα καταναλώνετε.
Μη διστάσετε να μας καλέσετε για οποιαδήποτε απορία σας στο:  210 - 55 81 245. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Read 40089 times Last modified on Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 11:24
Rate it
(2 votes)