Print this page

εσπρέσο

Εσπρέσο, ο πιο δημοφιλής καφές του κόσμου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα αυτών που τον προτιμούν. Είναι η αγαπημένη συνήθεια ενός συνδυασμού, τέχνης, επιστήμης και ιεροτελεστίας και για τον λόγο αυτό αναγνωρίζεται ανά τον κόσμο ως η πεμπτουσία του ιταλικού καφέ.

Χαρακτηριστικά αυτού του συμπυκνωμένου καφέ είναι το σταθερό καϊμάκι του και το έντονο άρωμα τα οποία είναι αποτέλεσμα του συστήματος εκχύλισης της υπό πίεση καφετιέρας. Βασικά στοιχεία της παρασκευής του εσπρέσο είναι το νερό, η θερμοκρασία, η πίεση και φυσικά ο καφές, δίνοντας ένα μοναδικό ρόφημα. Στις μέρες μας, οι καφετιέρες εσπρέσο για το σπίτι και το γραφείο επιτρέπουν στους λάτρεις του εσπρέσο, να απολαμβάνουν ευκολά και άμεσα αυτή την μοναδική αλχημεία και απερίγραπτη για πολλούς απόλαυση.

Ο εσπρέσο είναι ο καφές που πίνεται γρήγορα και εύκολα και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και σαν παρομοίωση όταν αναφερόμαστε σε καταστάσεις που διαδραματίζονται πολύ γρήγορα.

Η ιστορία του εσπρέσο

Η ιστορία του εσπρέσο ξεκινά από το Τορίνο το 1884 και καταλήγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη το 2017. Ο Angelo Moriondo στο Τορίνο του 1884 δημιουργεί μια πατέντα της πρώτης ατμομηχανής, expresso, και εισάγει για πρώτη φορά τον όρο εσπρέσο στην παγκόσμια ιστορία. Λίγα χρόνια αργότερα ο Luigi Bezzera βελτιώνει την μηχανή του Moriondo και το 1903 ο Desidero Pavoni αγοράζει την πατέντα του Bezzera και κατασκευάζει την Ideale, την πρώτη μηχανή εσπρέσο για εμπορική χρήση. Την δεκαετία του 1930 οι μηχανές εσπρέσο αρχίζουν και εξάγονται σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ ο χειροκίνητος μοχλός υιοθετείται το 1947 στο Μιλάνο από τον Gaggia ο οποίος βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες μηχανές. Το 1961, ο Ernesto Valente κατασκευάζει την πρώτη μηχανή με ηλεκτρική αντλία, όπου και φέρνει τα πάνω κάτω στον χώρο του καφέ.

Η ιστορία του εσπρέσο LAVAZZA

Η ιστορία του LAVAZZA μετράει 120 χρόνια αξέχαστων στιγμών, όπου όλα ξεκίνησαν όταν ο Luigi Lavazza, άνοιξε το πρώτο μπακάλικο της LAVAZZA στη Via San Tommaso στο Τορίνο του 1985. Ο Lavazza ήταν ένας άνθρωπος εφευρετικός και με πάθος. Έχοντας επιχειρηματικό πνεύμα, ανακάλυψε τις ποίκιλες προελεύσεις και τα χαρακτηριστικά του καφέ και μελετώντας την τέχνη της ανάμειξης, δημιούργησε διαφορετικά χαρμάνια προκειμένου να καλύψει τις προτιμήσεις των πελατών του.

Ο καφές Lavazza που απολαμβάνουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της ιδέας του, να συνδυάζει δηλαδή καφέδες από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι καφέδες συλλέγονται, επεξεργάζονται, αναμειγνύονται και καβουρδίζονται και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πολλών ισορροπημένων μειγμάτων τα οποία ικανοποιούν τη γεύση όσων αγαπούν τον καφέ LAVAZZA.

Η αυθεντικότητα του εσπρέσο LAVAZZA

Χαρακτηριστικά αυθεντικότητας ιταλικού εσπρέσο:

Ο ατμός που απελευθερώνει αρωματικές ευωδίες που θυμίζουν φρούτα, λουλούδια, σοκολάτα.

Το καϊμάκι του είναι παχύ με το χρώμα του φουντουκιού, το οποίο διατηρείται και δεν χάνεται εύκολα.

Η πυκνότητά του ή το ‘’πάχος ‘’ του είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των διαλυμένων ουσιών.

Η γεύση του, η οποία βασίζεται σε τέσσερις παραμέτρους, τα επίπεδα της πίκρας, τα οποία μπορεί να είναι πιο έντονα ή πιο ήπια, η οξύτητα, η αλμυρότητα και η γλυκύτητα, συνθέτουν τον τέλειο εσπρέσο.

Το φλιτζάνι που θα απολαύσεις τον εσπρέσο σου. Ακόμα και αυτό δεν επιλέγεται τυχαία. Το αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο σερβίρεται σε φλιτζάνι στρόγγυλου- κωνικού σχήματος, 70ml χωρητικότητας, το οποίο προθερμαίνεται στους 40 βαθμούς C.

Έτσι, το πώς απολαμβάνει ο κάθε ένας τον καφέ του είναι ένα θέμα προσωπικό. Οφείλουν όμως οι λάτρεις αυτού του μοναδικού και τόσο δημοφιλούς ροφήματος να γνωρίζουν κάποιες ίσως πιο άγνωστες πτυχές του αυθεντικού εσπρέσο.

Ο εσπρέσο LAVAZZA και η Emelia

Η LAVAZZA και η Emelia ως νόμιμος συνεργάτης της, μας παρέχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας καφέ εσπρέσο από όπου βρισκόμαστε. Ακόμα και στο σπίτι ή στο γραφείο, ταξιδεύοντας με τα μοναδικά αρώματά του και με την πολυτέλεια της επιλογής του αγαπημένου μας χαρμανιού κάνοντας αυτό το ταξίδι ακόμα πιο απολαυστικό αλλά και προκλητικό αφού μπορείς να πειραματιστείς στους άπειρους συνδυασμούς του.

Μέσω της Emelia έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε στο σπίτι ή στο γραφείο το σύστημα Lavazza Blue με κάψουλες που σας επιτρέπει να παρασκευάσετε τον τέλειο εσπρέσο κάθε στιγμή της ημέρας, συνδυάζοντας έτσι την σύγχρονη τεχνολογία με την ιταλική παράδοση.

Οι μηχανές Lavazza Blue διακρίνονται για το κομψό και μοντέρνο συνδυασμό τους την αξιοπιστία τους και την λειτουργικότητά τους, όντας απλές και πρακτικές στην χρήση.

Σας περιμένουμε να τις δοκιμάσετε.

Read 1413 times Last modified on Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 17:59
Rate it
(0 votes)