νερό πολύτιμο αγαθό

Πάντα θα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε ή που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει για πράγματα και αγαθά που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα μας, ωστόσο αυτή είναι και η μαγεία του κόσμου μας. Ας δούμε λοιπόν κάποια που αφορούν το πολυτιμότερο και σημαντικότερο αγαθό του κόσμου, το νερό μας.

Νερό: δεν είναι δεδομένο αγαθό

Ενώ για τον περισσότερο πληθυσμό του πλανήτη το πόσιμο νερό θεωρείται δεδομένο, την ίδια στιγμή υπάρχουν πληθυσμοί που δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό. Δεδομένου ότι το 70 τις εκατό του πλανήτη καλύπτεται από νερό, αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι μόλις το 1 τις εκατό από αυτό χαρακτηρίζεται πόσιμο, ποσοστό που πρέπει να καλύψει τις ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Λόγω λοιπόν αυτής της δυσαναλογίας, δυστυχώς, οι άνθρωποι των υπανάπτυκτων χωρών είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι τόσο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Νερό και Φυσική

Κάτι ακόμα που πολύ δεν γνωρίζουν είναι ότι το ζεστό νερό είναι πιο βαρύ από ότι το κρύο νερό. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πυκνότητα των μορίων του ζεστού νερού τα οποία συστέλλονται, σε αντίθεση με άλλα υγρά στοιχεία τα οποία διαστέλλονται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον πάγο.

Συμπληρωματικά με την παραπάνω πληροφορία μάθαμε ότι το ζεστό νερό παγώνει γρηγορότερα από ότι το κρύο. Πράγμα βέβαια που δεν είναι απόλυτα εμπεριστατωμένο, ωστόσο είναι γνωστό ως το ‘’φαινόμενο Mpemba’’ που οφείλει το όνομά του στον Erasto Mpemba, φοιτητή της Τανζανίας που είχε περιγράψει το φαινόμενο το 1963.

Νερό και Διάστημα

Γνωρίζατε ότι υπάρχει δεξαμενή νερού στο διάστημα; Τον Ιούλιο του 2011 ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν την μεγαλύτερη και πιο απομακρυσμένη ‘’δεξαμενή’’ νερού στο σύμπαν. Οι επιστήμονες λοιπόν περιέγραψαν την ανακάλυψη ενός γιγάντιου νέφους υδρατμών, το οποίο περιέχει 140 τρισεκατομμύρια φορές τη ποσότητα του νερού που περιέχουν το σύνολο των ωκεανών της Γης. Μετά από αυτή την ανακάλυψη έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το νερό υπήρχε στο σύμπαν από πάντα.

Νερό και Μαθηματικά

Αυτή η πληροφορία ίσως είναι περισσότερο γνωστή στον κόσμο, αλλά όχι σε όλους, το γεγονός ότι οι νιφάδες του χιονιού κρύβουν ένα γεωμετρικό κόσμο, το οποίο ανήκει στο εξαγωνικό σύστημα επικρατώντας οι αστεροειδείς μορφές και η κάθε μια είναι μοναδική. Σύμφωνα με την υγρασία και τη θερμοκρασία που συναντάει στη διαδρομή της προς τη Γη, η κάθε νιφάδα απόκτα ένα μοναδικό σχήμα. Οι νιφάδες του χιονιού είναι κρυσταλλικά συσσωματώματα που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν αυτή τη λευκή μάζα που βλέπουμε. 

Νερό και Γεωγραφία

Η λίμνη Βαϊκάλη που από πολλούς προσφωνείται και ως το ‘’Μπλε μάτι της Σιβηρίας’’ είναι η βαθύτερη αλλά και παλαιότερη λίμνη στο κόσμο και με το μεγαλύτερο ποσοστό γλυκού νερού. Βρίσκεται στη Νότιο Σιβηρία και δέχεται τα νερά τριακοσίων ποταμών και στο εσωτερικό της μετρώνται 22 νησιά με μεγαλύτερο εξ αυτών το Οχλόν. Το 1996 η UNESCO συμπεριέλαβε τη λίμνη στο κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Το Πανεπιστήμιο Μηχανικής και Τεχνολογίας στη περιοχή της Λίμας του Περού, με αφορμή τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας της ατμόσφαιρας της περιοχής, που αγγίζουν το 98 τις εκατό, εφηύραν πως αυτήν την υγρασία θα τη μετατρέψουν σε νερό. Πρόκειται για μια πολυδάπανη εγκατάσταση και με πολυετή μελέτη, η οποία ουσιαστικά μετατρέπει τον αέρα σε νερό. Δημιούργησαν λοιπόν μια πινακίδα η οποία στο εσωτερικό της αποτελείται από συσκευές που εξάγουν υδρατμούς από τον αέρα και με τη χρήση συμπυκνωτή και φίλτρων παράγουν νερό. Το νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενές και όταν φιλτραριστεί καταλήγει μέσω αγωγού σε βρύση στην οποία έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της περιοχής.     

Ευχές από την Emelia

Στην Emelia σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλές Γιορτές με Υγεία και Ευτυχία, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!!! Για κάθε επικοινωνία μαζί μας την περίοδο των εορτών, μπορείτε πάντα να μας βρείτε στα κάτωθι στοιχεία:

Τηλ:  210 55 81 245
Fax:  210 55 81 249
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Read 1558 times Last modified on Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 09:24
Rate it
(2 votes)