καφέ


Ο καφές είναι το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση παγκοσμίως, μετά το νερό. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, έως και το ενενήντα τις εκατό του πληθυσμού πίνει καφέ καθημερινά. Υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πάνω από δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα. Χωρίς αμφιβολία, ο καφές έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Στο γενικό πληθυσμό και για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ ημερησίως είναι απόλυτα ασφαλής, δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία, αλλά είναι δυνατόν να προσφέρει και σημαντικά ωφέλη. 

την ιστορία του καφέ υπήρξαν στιγμές ενθουσιώδους υποδοχής του, διότι το θεωρούσαν γιατρικό για πολλά προβλήματα υγείας και άλλες που το μετάφραζαν σαν το ΄΄χαρμάνι του διαβόλου΄΄ για το λόγο ότι τα καφενεία ήταν γεμάτα και οι θαμώνες πίνοντας τον καφέ τους ανέπτυσσαν συζητήσεις πολιτικού και θρησκευτικού περιεχομένου, οι οποίες πάντα δημιουργούν εντάσεις. Στις μέρες μας ωστόσο, οι περισσότεροι υποτασσόμαστε στην έντονη γεύση του καφέ και στο μοναδικό του άρωμα και για το λόγο αυτό αποτελεί και το πιο δημοφιλές ρόφημα ανά τον κόσμο. Κατά το δεύτερο μισό του αιώνα μας, οι μελέτες έχουν εστιάσει στις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ στην υγεία μας, ενώ μέχρι πριν σημείο αναφοράς του ήταν το έντονο άρωμα και γεύση του. Τα σημαντικότερα συστατικά του καφέ είναι η καφεΐνη, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης και κάποια ανόργανα άλατα. 

Η καφεΐνη γενικά απαντάται στο τσάι, τον καφέ, το κακάο και τα προϊό¬ντα σοκολάτας, ενώ προστίθεται σε αναψυκτικά και σε διάφορες ιατρικές συνταγές και φάρμακα. Ας δούμε όμως μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.

Ωφέλη του καφέ: Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει περίπου χίλια αντιοξειδωτικά σε μη επεξεργασμένους κόκκους καφέ, τα οποία ως γνωστόν ότι καταπολεμούν χρόνιες παθήσεις.

Ωφέλη του καφέ: Βοηθάει στην καλή μνήμη

Σύμφωνα με μελετητές Αυστριακούς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την μνήμη και τη συγκέντρωση.

Ωφέλη του καφέ: Εύρυθμη λειτουργεία της καρδιάς 

Μετά τα αποτελέσματα Ολλανδικής μελέτης, οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο καφές προστατεύει τη καρδιά από αρτηριακές βλάβες και φλεγμονές.   

Ωφέλη του καφέ: Προστατεύει από τον καρκίνο

Για τους άνδρες που καταναλώνουν καφέ, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρκίνο του προστάτη και για τις γυναίκες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομήτριου πράγμα που οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης μειώνει το κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.

Ωφέλη του καφέ: Αύξηση της αντοχής σε αθλητικές δραστηριότητες 

Ο καφές βοηθά στη καταπολέμηση της κόπωσης ενισχύοντας τη σύσπαση των μυών, έτσι αυξάνοντα τα λιπαρά οξέα στο αίμα στα οποία οφείλεται και η αύξηση της αντοχής του οργανισμού.

Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωση του καφέ: 

Παρόλα αυτά, όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στον καφέ θα πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο. Η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και επηρεάζει διαφορετικά κάθε οργανισμό, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις καφέ αφού προκαλούν αυπνίες, άγχος και νευρικότητα.  

Η Emelia είναι εδώ για να καλύψει κάθε σας ανάγκη. Τα συστήματα NESCAFÉ® Alegria παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα με άρωμα και γεύση αφού προσφέρουν στον καταναλωτή τις καλύτερες ποικιλίες καφέ, οι οποίες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των γευστικών προτιμήσεων. 
 
  
 

 

Read 961 times Last modified on Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 12:33
Rate it
(1 Vote)