σχολείο και νερό

Σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής των υδάτων, το νερό, δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν αλλά κληρονομιά, η οποία πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει κατάλληλης διαχείρισης. Με αφορμή αυτό και σε συνδυασμό ότι η διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα στον πλανήτη, αφού το πόσιμο νερό αποτελεί έναν κρίσιμο πόρο, είναι μείζονος σημασίας να τεθεί το θέμα στα σχολεία μας με σκοπό να αναπτύξει στρατηγικές εξοικονόμησης του νερού, σωστής διαχείρισής του αλλά και ενημέρωσης των πολιτών.

Όπως και στο σπίτι, έτσι και στο σχολείο, µπορούµε µε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά µας, αλλά και µε κάποιες τεχνικές αλλαγές να εξοικονομήσουμε νερό.  

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με έναν προσεκτικό έλεγχο στο προαύλιο και στις τουαλέτες του σχολείου όπου θα έχουμε εικόνα για τον αριθμό των βρυσών καθώς και τα καζανάκια και έπειτα να δούμε ποια λειτουργούν σωστά, ποια παρουσιάζουν βλάβη, ποια έχουν διαρροές και ποια χρήζουν αντικατάστασης. 

Είναι μια αρχή για να εξοικονομήσουμε νερό εφόσον είναι πια γνωστό ότι η µικρότερη σταγόνα από µια βρύση που στάζει µπορεί να σπαταλήσει περίπου 3 λίτρα νερού ανά ηµέρα. Σκεφτείτε λοιπόν, πόσα λίτρα νερού σπαταλιούνται σε ένα μήνα από προβληματικές βρύσες- καζανάκια. 
Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί μια σπουδαία δράση η οποία είναι ωφέλιμο να γίνει γνωστή σε όλους, στο σπίτι, στη γειτονιά παντού εφόσον πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Μερικές απλές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού: 

Ελέγξτε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σχολείου- σπιτιού για διαρροές. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κλείνοντας την γενική βάνα και ελέγχοντας το ρολόι υδρομέτρησης του σπιτιού. Εάν αυτό συνεχίζει να μετράει τότε θα πρέπει άμεσα το δει κάποιος ειδικός.

Καταναλώστε το νερό με λογική και αποφύγετε τις σπατάλες. Κλείστε την βρύση όταν πλένετε τα χέρια σας, στο σπίτι προτιμήστε να πλύνετε τόσο τα ρούχα όσο και τα πιάτα στο πλυντήριο, αφού έχει γεμίσει. 

Αποφύγετε να γεμίστε την μπανιέρα (χρειάζεται 150 λίτρα). 

Επαναχρησιμοποιήστε νερό, όπου είναι δυνατόν. Το νερό από το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσετε τα φυτά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε το καζανάκι, μια συσκευή η οποία λειτουργεί με καθαρό νερό καλής ποιότητας, ενώ μπορείτε να το γεμίζετε με νερό το οποίο προέρχεται από άλλες χρήσεις. 

Αντικαταστήστε τον παλιό οικιακό υδραυλικό εξοπλισμό με καινούργιο νέας τεχνολογίας, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού. Συσκευές όπως καζανάκια διπλής ροής, βρύσες οι οποίες αναμιγνύουν αέρα με νερό, μειώνουν αρκετά την κατανάλωση νερού. Σε αρκετές χώρες επιδοτείται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού. 

Η εγκατάσταση θερμοψυκτών σε κάποια σημεία του σχολείου επίσης θα συνέβαλλε σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση του νερού.

Η EMELIA είναι πάντα σύμμαχος σε τέτοιες δραστηριότητες καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό οι νέες γενιές να είναι ενήμερες και να έχουν συνείδηση σε τόσο ευαίσθητα θέματα και το σχολείο θα πρέπει να δίνει κίνητρα στους μαθητές για να τα αντιμετωπίζουν με τη προσοχή που τους αρμόζει. Τα παιδιά πάντα θα είναι η ελπίδα για τέτοιου είδους ζητήματα. 

 

Read 1530 times Last modified on Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 09:39
Rate it
(1 Vote)