Print this page

"Όταν στεγνώσει το πηγάδι, γνωρίζουμε την αξία του νερού." - Benjamin Franklin
 
Στοιχεία από περιοχές του πλανήτη μαρτυρούν ποικίλα φαινόμενα λειψυδρίας, ταυτόχρονα παρατηρούνται και εντάσεις μεταξύ κρατών για τη διεκδίκηση των υδάτινων πόρων καθώς το νερό χαρακτηρίζεται «αγαθό σε ανεπάρκεια». Όλοι εμείς ενεργώντας ως ενημερωμένοι πολίτες, μπορούμε να εφαρμόσουμε καθημερινές αλλαγές στο σπίτι μας, ώστε να εξοικονομήσουμε νερό. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι πολύ φθηνές και δεν επηρεάζουν την ποιότητα χρήσης νερού της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης στο BLOG μας το ΜΕΡΟΣ Α’ του αφιερώματός μας στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – στην αυλή και τον κήπο, καθώς η εξωτερική χρήση αποτελεί το 30% της συνολικής χρήσης νερού στο σπίτι, και ο αριθμός μπορεί να ανέλθει ακόμη υψηλότερα σε τμήματα της χώρας με έντονη ξηρασία. Οι ακόλουθες προτάσεις μας αποτελούν απλές και κατανοητές αλλαγές που μπορεί ο καθένας μας να εφαρμόσει, για την εξοικονόμηση νερού, ειδικά τώρα την Καλοκαιρινή περίοδο.

ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ


Το μπάνιο είναι ο τόπος όπου η κάθε οικογένεια χρησιμοποιεί το περισσότερο νερό. Σε κλειστούς χώρους, τα 3/4 όλου του νερού που χρησιμοποιείται είναι στο μπάνιο. Σε ένα μέσο σπίτι, η τουαλέτα αντιπροσωπεύει το 28% της χρήσης νερού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσουμε νερό στο μπάνιο:


ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ


Όταν το ξυρίζεστε, μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα. Είναι προτιμότερο να γεμίσετε το νεροχύτη και να ξεπλύνετε το ξυράφι σε αυτό το νερό. Ή ακόμα καλύτερα, να αγοράσετε μια ηλεκτρική ξυριστική.


ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΝΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ


Ένα σύντομο ντους (λιγότερο από 5 λεπτά) αντί για μπάνιο, χρησιμοποιεί περίπου το μισό νερό από ότι ένα πλήρες λουτρό.


ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ


Όταν πλένετε τα δόντια σας, μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει. Ο περισσότερος χρόνος δαπανάται κατά το βούρτσισμα, όχι το ξέπλυμα, και έτσι θα μειώσετε τη χρήση νερού κατά το ήμισυ. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τρέχει το νερό όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Απλά βρέξτε την οδοντόβουρτσά σας και γεμίστε ένα ποτήρι για το ξέβγαλμα του στόματος.


ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ


Διαβάστε στο αναλυτικό άρθρο μας ΕΔΩ πώς να εκπαιδεύσετε, με απλούς τρόπους, τα παιδιά της οικογένειας να εξοικονομούν νερό. Διδάξτε στα παιδιά τη σημασία της διατήρησης του νερού και γιατί πρέπει να εξοικονομούν νερό και ενθαρρύνετε το σχολείο τους να κάνει το ίδιο.


ΣΤΕΓΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ


Κρεμάστε τις πετσέτες σας να στεγνώσουν αφότου τις χρησιμοποιήσετε, ώστε να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και πάλι. Αυτό θα σώσει το νερό που χρησιμοποιείτε στο πλύσιμό τους.


ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ


Μην χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ως τασάκι ή καλάθι αχρήστων του μπάνιου σας. Χρησιμοποιήστε το σκουπιδοτενεκέ αντ 'αυτού. 


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ


Ανέξοδη εξοικονόμηση νερού με κεφαλές των ντους χαμηλής ροής ή περιορισμού νερού που είναι εύκολο για τον ιδιοκτήτη κάθε σπιτιού να τις εγκαταστήσετε. «Χαμηλής ροής» σημαίνει ότι χρησιμοποιεί λιγότερο από 2,5 γαλόνια ανά λεπτό. Αναλογιστείτε επίσης ότι ένα μακρύ, ζεστό ντους μπορεί να σπαταλήσει από πέντε έως δέκα γαλόνια για κάθε αχρείαστο λεπτό. 


ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΟΗΣ 


Όσον αφορά στις νέες εγκαταστάσεις, μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε τουαλέτες χαμηλής ροής. Οι τουαλέτες χαμηλής ροής χρησιμοποιούν 1-2 λίτρα ανά απόπλυση, αντί για το συνηθισμένο 3-5 γαλόνια. Επιπλέον, μια απλή αντικατάσταση στο τυπικό καζανάκι 18 λίτρων με ένα μοντέλο χαμηλού όγκου 6 λίτρων, αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 70% νερού έκπλυσης και θα μειώσει τη χρήση εσωτερικών υδάτων κατά περίπου 30%.


ΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΑΣ


Είναι εύκολο και ανέξοδο να μονώσετε τους σωλήνες του νερού σας με ειδικό μονωτικό αφρό σωληνώσεων. Θα παίρνετε ζεστό νερό γρηγορότερα και θα αποφευχθεί η σπατάλη νερού, ενώ ζεσταίνεται.


ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ


Στα πλυντήρια ρούχων αποφύγετε την ρύθμιση, η οποία χρησιμοποιεί πρόσθετα 20 λίτρα, για επιπλέον ξέβγαλμα. Για μερικό φορτίο άπλυτων, ρυθμίστε τα επίπεδα του νερού να ταιριάζουν με το μέγεθος του φορτίου. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αλλάξτε την παλιά σας συσκευή. Τα νέα πλυντήρια χρησιμοποιούν από 35% έως 50% λιγότερο νερό και 50% λιγότερη ενέργεια ανά φορτίο. Εάν ψάχνετε ήδη στην αγορά για ένα νέο πλυντήριο ρούχων, θεωρήστε δεδομένη την εξοικονόμηση νερού ανά πλύση – η οποία μακροπρόθεσμα θα σας αποφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων.


ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ


 

ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ


Κατά το πλύσιμο και το ξέπλυμα πιάτων στο χέρι, μην αφήνετε το νερό να τρέχει. Πλύνετε τα πιάτα και στη συνέχεια ανοίξτε το νερό μόνο για να τα ξεπλύνετε. Μουλιάστε τα βρώμικα πιάτα και σκεύη μαγειρικής σε ζεστό νερό και σαπούνι, αντί να τα καταβρέχετε κάτω από τη βρύση για να ξεκολλήστε τα τρόφιμα. Τέλος, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερα πιάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μειώσετε την ποσότητα που πρέπει να πλύνετε.


ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟΥ


 Όταν πλένετε τα πιάτα, χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα απορρυπαντικού, όπως απαιτείται. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα του νερού που χρειάζεται για να ξεπλύνετε έπειτα τα πιάτα.


ΝΕΡΟΧΥΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Μην χρησιμοποιείτε το νεροχύτη σαν κάδο σκουπιδιών. Χρησιμοποιήστε τον κανονικό κάδο απορριμμάτων και προσπαθήστε να διαχωρίζετε τα απορρίμματα, σύμφωνα με τους κανόνες ανακύκλωσης.


ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ


Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα νερού είτε αυτό είναι άδειο είτε γεμάτο, και έτσι κάνετε εξοικονόμηση νερού πλένοντας μόνο πλήρη φορτία. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο ρούχων.


ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ


Για πόσιμο νερό με υπέροχη γεύση όλο το Καλοκαίρι, χρησιμοποιείστε τους θερμοψύκτες νερού της Emelia ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή δροσερό νερό, όταν είστε διψασμένοι. Με τους θερμοψύκτες νερού της Emelia σας δίνεται η άμεση δυνατότητα παροχής κρύου νερού (ρυθμιζόμενο από 5◦ C έως 10◦ C), ώστε να έχετε όλο το Καλοκαίρι κρύο νερό για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας - τα οποία καταναλώνουν περισσότερο νερό, αφού το βλέπουν και ως παιχνίδι!


ΞΕΠΛΥΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 


Αντί για ξέπλυμα φρούτων και λαχανικών κάτω από τρεχούμενο νερό, γεμίστε εν μέρει το νεροχύτη ή μια λεκάνη και πλύνετε τα λαχανικά σας μέσα σε αυτό το νερό.


ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μην ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα με τρεχούμενο ζεστό νερό πάνω τους. Είτε χρησιμοποιείστε φούρνο μικροκυμάτων ή σκεφτείτε προκαταβολικά και τοποθετήστε τα σε απλή ψύξη κατά τη διάρκεια της νύχτας.


 
Θυμηθείτε πως η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι δεν απαιτεί σημαντική δαπάνη κόστους. Αν και υπάρχουν συσκευές εξοικονόμησης νερού όπως π.χ. τα νέα πλυντήρια ρούχων που μπορεί να είναι πιο ακριβά, το μεγαλύτερο μέρος των μεθόδων εξοικονόμησης νερού μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό κόστος. 


Για παράδειγμα, το 75% του νερού που χρησιμοποιείται στους εσωτερικούς χώρους δαπανάται στο μπάνιο και το 25% αυτού είναι για την τουαλέτα. Με τη χρήση των συμβουλών εξοικονόμησης νερού μπορείτε να μειώσετε στο σπίτι σας τη χρήση νερού κατά 35%. Σε καθημερινή βάση, το μέσο νοικοκυριό, χρησιμοποιώντας 350 γαλόνια ανά ημέρα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 125 λίτρα νερού.


Παρέχετε καθημερινά δροσερό, φρέσκο και υγιεινό νερό στην οικογένειά ή την επιχείρησή σας, πάντα σε συνδυασμό με τη δωρεάν παράδοση και την ευκολία της εγκατάστασης που σας παρέχει η εταιρεία μας. Με την τοποθέτηση ενός ψύκτη εμφιαλωμένου νερού της Emelia έχετε ανώτερη ποιότητα πόσιμου νερού ανά πάσα στιγμή καθώς σας προσφέρουν απεριόριστη παροχή ασφαλέστερου, καθαρότερου νερού υπέροχης γεύσης, όποτε εσείς το θελήσετε. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα κιόλας, στο τηλέφωνο 210 55 81 245 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.!

 

Read 1565 times Last modified on Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 13:41
Rate it
(1 Vote)