Print this page

"Όταν στεγνώσει το πηγάδι, γνωρίζουμε την αξία του νερού." - Benjamin Franklin
 
Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος. Η λειψυδρία των τελευταίων ετών, τονίζει ακριβώς αυτό το γεγονός. Έχοντας επίγνωση την ανάγκης για τη διατήρηση του νερού, κάνουμε ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς μια σωστή πορεία δράσης. Το Καλοκαίρι είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε το νερό, αλλά σκεφτείτε ότι ήδη στην Ελλάδα πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά περιορισμένη άρδευση. Η σκέψη της διατήρησης του νερού στην αυλή και τον κήπο, θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από τα σπίτια που βρίσκονται σε ξηρά κλίματα. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές, όταν πρόκειται για την εξοικονόμηση νερού


Σύμφωνα με το National Geographic «σχεδόν το 60% της κατανάλωσης νερού των νοικοκυριών πάει στο γκαζόν και τη συντήρηση κήπων". Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν μπορούν καν να συνειδητοποιήσουν πόσο νερό χρησιμοποιούν  το Καλοκαίρι. Μια απλή διαρροή από τη μάνικα ή τη βρύση, για παράδειγμα, μπορεί να σπαταλήσει μέχρι 3 λίτρα νερού ημερησίως!


Επισκεφθείτε ξανά τη σελίδα μας σε λίγες ημέρες, για το ΜΕΡΟΣ Β’ του αφιερώματός μας στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – στους ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ του σπιτιού.

ΜΗΝ ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ


Όταν ποτίζετε ελαφρά και κάθε μέρα, χάνετε το περισσότερο νερό σε εξάτμιση. Ποτίστε, έτσι ώστε να απορροφάται βαθιά  το νερό. Αυτό θα εκπαιδεύσει τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθύτερα όπου θα μπορούν να τραβήξουν νερό κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Είναι καλύτερα να ποτίζετε μία φορά πολύ καλά και, στη συνέχεια, περιμένετε αρκετές ημέρες.


ΠΟΤΙΣΤΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ


Ποτίστε νωρίς το πρωί για να βοηθήσει στη μείωση των απωλειών από τυχόν εξάτμιση. Μην ποτίζετε τα φυτά σας στη μέση της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του γκαζόν σας – το λιγότερο νερό εξατμίζεται πολύ πρωί και το βράδυ. Το 1/3 του νερού που ψεκάζετε στον κήπο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, χάνεται σε εξάτμιση! Πότισμα νωρίς το πρωί είναι επίσης η καλύτερη άμυνα κατά των γυμνοσαλιάγκων και άλλα παράσιτα των κήπων. Επιπλέον, αποφύγετε το πότισμα σε ημέρες με άνεμο - μπορεί να φυσήξει τους ψεκαστήρες από το στόχο και να επηρεάσει την ταχύτητα εξάτμισης.


ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ (ΕΠΙΣΤΡΩΜΑ)


Τοποθετήστε σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά που πρέπει να ποτίζονται συχνά, για να μειωθεί η ποσότητα του νερού που εξατμίζεται από το έδαφος. Τα φυτά σας θα είναι πιο υγιή και δεν θα σπαταλάτε τόσο νερό για τον κήπο σας. Αυτό το επίστρωμα λειτουργεί σαν οργανικό υλικό που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας κλειδωμένη κάτω από την επιφάνεια. Με τη διανομή σάπιων φύλλων γύρω από τη ρίζα/βάση ενός φυτού, θα αποτρέψετε το νερό από την άμεση εξάτμιση. Το επίστρωμα βοηθά επίσης να αποτραπούν τα ζιζάνια από την ανάπτυξη, τα οποία απορροφούν και το νερό μακριά από τα φυτά σας. Η προστασία των ριζών είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε έναν υγιή κήπο.

 
ΣΩΣΤΗ ΑΡΔΕΥΣΗ 


Χρησιμοποιήστε soaker ή συστήματα στάγδην άρδευσης για κήπους. Αν έχετε το χρόνο, αφήστε μια μάνικα που παρέχει αργή ροή νερού να διεισδύσει στην περιοχή γύρω από τα φυτά.


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ


Αποφύγετε φύτευση κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, όταν δεν υπάρχουν πάρα πολλές βροχές. Όσο περισσότερο βρέχει, τόσο λιγότερο θα πρέπει να ποτίσετε τον κήπο σας.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΝ


Μια υπέροχη επιφάνεια με πράσινο γρασίδι είναι υπέροχο να τη βλέπουμε, αλλά χρησιμοποιεί πολύ νερό. Μειώστε την ποσότητα του γκαζόν με τη φύτευση θάμνων και δέντρων - είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη διατήρηση του νερού στον κήπο. Πολλά όμορφα φυτά και θάμνοι ευδοκιμούν με πολύ λιγότερο πότισμα από ό, τι άλλα είδη. Αντικαταστήστε τα εξωτικά με ενδημικά φυτά. Μην ξεχνάτε πως τα εγγενή φυτά χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και είναι πιο ανθεκτικά στις τοπικές ασθένειες. Μην εφαρμόζετε λίπασμα το Καλοκαίρι, γιατί το γρήγορα αναπτυσσόμενο χορτάρι θα απαιτήσει περισσότερο νερό.


ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ


Κάθε αυλή διαθέτει ηλιόλουστες και σκιερές περιοχές. Μπορεί να έχετε ακόμη και ζώνες που λαμβάνουν φυσικά την απορροή του νερού σε σχέση με άλλες περιοχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φυσικές ζώνες για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τα καλύτερα φυτά για τις περιοχές αυτές. Εάν μπορείτε να έχετε φυτά που ανήκουν στην ίδια ομάδα ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό, θα έχετε έναν ευκολότερο τρόπο ποτίσματος σε συγκεκριμένες περιοχές του κήπου σας.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ


Επιλέξτε μείγμα χλοοτάπητα για το γκαζόν σας που μπορεί να ανεχθεί το κλίμα που ζείτε. Για παράδειγμα, αν ζείτε σε άγονη περιοχή, ψάξτε για γρασίδι που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΗΠΟΥ 


Επιλέξτε φυτά που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, καθώς και φύτευση σε ζώνες για μεγιστοποίηση της άρδευσης. Τα κατάλληλα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σχεδιάσουν ένα ειδυλλιακό τοπίο, ακόμη και όταν υπάρχει έλλειψη νερού. Ένας επαγγελματίας τοπογράφος μπορεί να σας βοηθήσει στο σχεδιασμό αυτού του τύπου κήπου και να μειώσει σημαντικά τη χρήση νερού.


ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Η κομποστοποίηση δεν έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη διατήρηση του νερού, ωστόσο, το λίπασμα οδηγεί σε υγιή φυτά και έδαφος. Όταν το έδαφος είναι υγιές, θα διατηρήσει το νερό καλύτερα και τα φυτά θα αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οργανικό λίπασμα που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας για οικολογικότερο αποτέλεσμα.

 

ΒΡΥΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΙ


Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γρασίδι με χαλίκι, πλάκες ή μάρμαρο ώστε να αποφύγετε το πότισμα και τη συνεχή ενασχόληση με το γκαζόν σας. Τα βρυόφυτα επίσης είναι μια αξιόλογη λύση αντικατάστασης. Είναι χαμηλής καλλιέργειας και αντλούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία που χρειάζονται για την ανάπτυξη από τον αέρα. Τα φυτά του εδάφους (βρύα) χρησιμεύουν ως η καλύτερη εναλλακτική λύση εδαφοκάλυψης για τον εξωραϊσμό, δίνοντας μια ομαλή και πράσινη εμφάνιση. Τα περισσότερα είδη βρύων απαιτούν σκιερά σημεία για να αναπτυχθούν. 


ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΔΡΕΥΣΗΣ


Ακόμα κι αν το αρχικό κόστος είναι υψηλό, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση. Όταν εγκατασταθεί και προγραμματιστεί σωστά, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό. Το στοχευμένο σύστημα ποτίσματος θα κρατήσει την ανάπτυξη ζιζανίων στο ελάχιστο και το χρονόμετρο θα διασφαλίσει ότι τα φυτά ποτίζονται κατά την βέλτιστη στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυτόματα συστήματα ποτίσματος χρησιμοποιούν συχνά 20% - 30% περισσότερο νερό από ό, τι το δια χειρός πότισμα με λάστιχο. Να είστε βέβαιοι ότι έχετε ρυθμίσει σωστά το σύστημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές και το υπερβολικό πότισμα.


ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ


Το σύστημα αυτό είναι ουσιαστικά ένα άτομο με μια μάνικα. Μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά το πότισμα με το χέρι, είτε με λάστιχο, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε την αυλή. Εάν μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα φυτά που αγαπούν το νερό μαζί στην ίδια περιοχή, μπορείτε να επικεντρώσετε το πότισμα σας σε ένα μέρος της αυλής και δεν χρειάζεται να περάσετε ακόμη περισσότερο χρόνο ποτίσματος. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα ακροφύσιο ψεκασμού για στοχευμένο πότισμα.


ΜΗΝ ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ


Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας, έτσι ώστε να στοχεύουν σωστά τους υδροβιότοπους στο γρασίδι ή στον κήπο, και όχι στους πλακόστρωτους χώρους. 


ΠΟΤΙΣΤΕ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ


Ένας καλός τρόπος να δείτε αν το γκαζόν σας χρειάζεται πότισμα είναι να πατήσετε το χορτάρι. Αν υποχωρεί όταν κινείστε, δεν χρειάζεται νερό. Αν παραμένει επίπεδο, το γρασίδι είναι έτοιμο για πότισμα. Αφήνοντας το γρασίδι να ψηλώσει (3") θα προωθήσει επίσης την κατακράτηση νερού στο έδαφος. Οι περισσότεροι χλοοτάπητες χρειάζονται μόνο περίπου 1" του νερού κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, μπορείτε να σταματήσετε το πότισμα εντελώς και το γρασίδι θα γίνει καφέ και αδρανές. Μόλις ο ψυχρότερος καιρός φθάνει, η πρωινή δροσιά και η βροχόπτωση θα φέρει το γκαζόν πίσω στο συνηθισμένο σθένος του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καφέ γκαζόν το Καλοκαίρι, αλλά εξοικονομεί πολύ νερό. Οι περισσότεροι χλοοτάπητες θα χρειαστούν νερό μόνο μία φορά την εβδομάδα το Καλοκαίρι και ακόμα λιγότερο το Χειμώνα.


ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΒΡΟΧΗΣ


Η συλλογή του νερού της βροχής από τις υδρορροές σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακυκλώσετε νερό όταν τα φυτά σας το χρειάζονται πραγματικά. Όχι μόνο είναι εξαιρετικά απλό, αλλά είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους ποτίσματος και εξοικονόμησης νερού.  Αυτό το βαρέλι μπορεί να τεθεί κάτω από ένα αυλάκι ή άλλο σύστημα αποστράγγισης για να πιάσει και να αποθηκεύει νερό για μελλοντική χρήση. Μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 50 λίτρα και να διαθέτει βρύση ώστε να είναι εύκολο να επισυνάψετε ένα σωλήνα. Ψάξτε για ένα φίλτρο βροχής και επισυνάψετε το βαρέλι κατευθείαν στην υδρορροή σας ώστε να αποτρέψετε την υπερχείλιση. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι τα κουνούπια, και έτσι πρέπει να επιλέξετε ένα καλά σχεδιασμένο βαρέλι που θα συλλέγει το νερό αλλά και θα αποτρέψει το νερό από την εξάτμιση. Με το να χρησιμοποιήστε το φυσικό νερό της βροχής για την αυλή και τον κήπο σας, θα μειώσετε ταυτόχρονα και το λογαριασμό του νερού σας. 


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ


Αποφύγετε το πλύσιμο του πεζοδρόμιου και του δρόμου με το λάστιχο, ιδιαίτερα αν έχουν μόνο νεκρά φύλλα. Αντ 'αυτού, μαζέψτε τα ανεπιθύμητα απορρίμματα με μια σκούπα.


ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ


Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με το λάστιχο. Πάρτε τους μια φουσκωτή πισίνα αντ 'αυτού. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε να παίξουν όταν λειτουργούν οι ψεκαστήρες στο πότισμα του γκαζόν.


ΠΙΣΙΝΑ


Τοποθετήστε ένα κάλυμμα πάνω από την πισίνα ή το spa όταν δεν βρίσκεται σε χρήση. Κάτι τέτοιο θα μειώσει την ποσότητα του νερού που χάνεται από την εξάτμιση.


ΔΙΑΡΡΟΕΣ


 Έξω από το σπίτι σας, μόλις εντοπίσετε διαρροή σωλήνα, καλέστε την τοπική αρχή ύδρευσης και ενημερώστε τους άμεσα. Στο εσωτερικό του σπιτιού ελέγξτε όλες τις βρύσες, για τυχόν διαρροές. Αν σε μια βρύση υπάρχει διαρροή, δοκιμάστε να την κλείσετε σφιχτά. Αν η διαρροή δεν μπορεί να σταματήσει, καλέστε έναν ειδικό να σας την φτιάξει. Μια διαρροή σε βρύση μπορεί να σπαταλά έως 3.000 γαλόνια νερού το χρόνο! Μπορεί να έχετε υπόγειες διαρροές στους σωλήνες στο σπίτι σας. Για να ελέγξετε για αυτές τις διαρροές, διαλέξτε μια μέρα, όταν κανείς δεν θα είναι σπίτι για να χρησιμοποιήσει νερό, ελέγξτε το μετρητή πριν πάτε στη δουλειά και στη συνέχεια όταν επιστρέψετε. Αν ο μετρητής δείχνει ότι χρησιμοποιείτε νερό, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υδραυλικό για βοήθεια.


ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ


Το πλύσιμο αυτοκινήτου στο πεζοδρόμιο ή δρόμο με μάνικα χρησιμοποιεί περίπου 50 λίτρα νερού κάθε 5 λεπτά! Εγκαταστήστε ένα πιστόλι ψεκασμού στο τέλος του λάστιχού σας για να αποτρέψετε το νερό από την αναίτια κατασπατάληση. Καθαρίστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μια λεκάνη σαπουνόνερο. Χρησιμοποιήστε το σωληνάκι μόνο για το ξέπλυμα - αυτή η απλή πράξη μπορεί να σώσει έως και 150 γαλόνια. 


 
Η διατήρηση του νερού έρχεται φυσικά, όταν όλοι στην οικογένεια έχουν επίγνωση της σημασίας της, και οι γονείς έχουν πάρει το χρόνο τους για να διδάξουν στα παιδιά μερικές από απλές μεθόδους εξοικονόμησης νερού γύρω από το σπίτι που μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο μας για την εκπαίδευση των παιδιών μας στην εξοικονόμηση νερού


Με την εστίαση στην αγορά αποδοτικών συσκευών νερού και άλλους έξυπνους τρόπους για τη διατήρηση του νερού στο εσωτερικό, είναι εύκολο να ξεχνάμε πόσο νερό σπαταλάμε στις αυλές και τους κήπους μας. Αλλά η εξωτερική χρήση αποτελεί το 30% της συνολικής χρήσης νερού στο σπίτι, και ο αριθμός μπορεί να ανέλθει ακόμη υψηλότερα σε τμήματα της χώρας με έντονη ξηρασία. Μη χάσετε το ΜΕΡΟΣ Β’ του αφιερώματος σε λίγες ημέρες στη σελίδα μας και ενημερωθείτε για απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού στο εσωτερικό του σπιτιού.


Μην ξεχνάτε πως με την τοποθέτηση ενός ψύκτη εμφιαλωμένου νερού της Emelia έχετε ανώτερη ποιότητα πόσιμου νερού ανά πάσα στιγμή καθώς σας προσφέρουν απεριόριστη παροχή ασφαλέστερου, καθαρότερου νερού υπέροχης γεύσης, όποτε εσείς το θελήσετε. Παρέχετε καθημερινά δροσερό, φρέσκο και υγιεινό νερό στην οικογένειά ή την επιχείρησή σας, πάντα σε συνδυασμό με τη δωρεάν παράδοση και την ευκολία της εγκατάστασης που σας παρέχει η εταιρεία μας. 


Θα χαρούμε να επικοινωνήστε μαζί μας, για οποιαδήποτε απορία ή παραγγελία σας!

 

Read 2874 times Last modified on Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 10:21
Rate it
(1 Vote)