Μέχρι και ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και έλλειψη συγκέντρωσης.

Σε έρευνα του The Journal of Nutrition μελετήθηκε η επίδραση της ήπιας αφυδάτωσης σε 25 υγιείς γυναίκες. Οι γυναίκες είχανε μέσο όρο ηλικίας 23 έτη δεν ήταν αθλήτριες αλλά είχαν κανονικό βάρος. Έγιναν τρία πειράματα, η αφυδάτωση προκλήθηκε με περπάτημα στο διάδρομο ή με διουρητικά χάπια.

Έπειτα δόθηκε στις γυναίκες μία σειρά από τεστ ώστε να μελετηθεί η συγκέντρωσή τους η μνήμη τους, και η διάθεσή τους όταν ήταν αφυδατωμένες και όταν είχαμε πιει αρκετό νερό.
Η έλλειψη νερού έκανε τις γυναίκες να νιώσουν πιό κουρασμένες και με χειρότερη ψυχολογική διάθεση έως ήπια κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά είναι ότι επιπτώσεις στην υγεία μας που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, μειωμένα αντανακλαστικά, έλλειψη συγκέντρωσης, μπορεί να οφείλονται επίσης στην ήπια αφυδάτωση. Νέα μελέτη, δε, έρχεται να προσθέσει και το ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών! 

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης για τη μέγιστη απόδοση του σώματος και του μυαλού μας είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη. 

Read 1318 times Last modified on Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 08:28
Rate it
(0 votes)